Kategorier
2020

Startskottet på Enbacksskolan

I början av september var det äntligen dags att dra igång 2020 års arbete med Nobel i Rinkeby och Tensta. Precis som förra året är det klass 9 på Enbacksskolan i Tensta som studerar Alfred Nobels liv, årets litteraturpristagare och som förhoppningsvis får möta pristagaren i december.

Exakt hur själva avslutningen ska gå till i år är det ingen som vet ännu. Pandemin kommer definitivt att tvinga oss att hitta nya sätt att genomföra mottagningen på Rinkeby bibliotek. Men för oss som arbetar med Nobelpriset i Rinkeby och Tensta kommer arbetet att se ut ungefär som vanligt hela hösten.

Bild från Enbacksskolans Instragramkonto.

Det första vi gör är att studera Alfred Nobels liv, så att eleverna kan skriva en egen text och rita bilder om honom. Deras berättelse blir sedan en del av det häfte som pristagaren kommer att få i december.

Författaren Annelie Drewsen kom till Enbacksskolan för att berätta om Alfred Nobels liv. För att verkligen förstå kraften i nitroglycerinet såg vi på den här filmen:

Vilken smäll! Vilken tur att Alfred Nobel kom på att den explosiva vätskan blev betydligt mer säker att hantera om den blandades med kiselgur. Det var den blandningen han gav namnet dynamit.

Kategorier
2020

Välkommen till Nobel i Rinkeby och Tensta!

Sedan 1988 har Nobelpristagare bjudits in till Rinkeby bibliotek i Stockholm för att ta emot det Nobelhäfte som elever på skolor i området har gjort. Där finns en serie om Alfred Nobels liv, elevernas tankar om litteraturpristagarens verk, beskrivningar av övriga pristagare och dikter om Rinkeby. Eleverna håller själva i hela programmet som även innehåller ett luciatåg. Flera av pristagarna har sagt att besöket i Rinkeby har var det bästa under hela Nobelveckan.

Under åren har olika skolor och årskurser varit med och arbetat med Nobel i Rinkeby. Från och med 2019 är även stadsdelen Tensta med. Därför heter projektet numera Nobel i Rinkeby och Tensta.

På den här webbplatsen kommer du att kunna ta del av arbetet under 2020. Vi startar efter sommarlovet!

En annan ambition är att publicera material från tidigare års arbete för att lärare, bibliotekarier och andra litteraturintresserade ska kunna inspireras av metoder och arbetssätt.