Nobelutställning i skolbiblioteket

Elever i årskurs 4 hjälper till att göra Nobelutställningen på Enbacksskolans skolbibliotek. Foto: Cilla Dalén

Några veckor framöver finns en utställning med Nobelprisrelaterade böcker i skolbiblioteket på Enbacksskolan. Det är böcker skrivna av Nobelpristagare, böcker om Nobelpristagare och Alfred Nobel själv och så några böcker som bygger på de vetenskapliga framsteg som årets pristagare gjort.

Det här med att göra tematiska utställningar i skolbiblioteket är så bra. Ofta passar det att blanda skönlitteratur och facklitteratur, att plocka fram böcker för olika åldrar och i olika svårighetsgrad och ibland också på olika språk. Det skapar nyfikenhet bland eleverna, det är inte så många som blir inspirerade av en massa bokryggar i hyllorna men böcker med framsidor som syns och liksom visar upp sig – det stimulerar läslusten. Dessutom brukar elever i alla åldrar tycka det är roligt att göra i ordning utställningar, och de fixar så fint. Den här exponeringen av böcker var det några fyror som gjorde på sin lunchrast.

Böckerna av och om Nobelpristagarna märkte jag upp med en tydlig medaljlapp. Det tog lite tid men de lapparna ska förstås sitta kvar. Vi har gjort likadant med böcker av ALMA-pristagarna. Det är ju två stiliga priser som ska synas i vårt bibliotek.

Jag kopierade upp ”Fakta om Alfred Nobel” (skriven av Annelie Drewsen och mig) till skärmen bakom böckerna. Ofta brukar eleverna hjälpa till att göra skyltar med mera, men den här gången gjorde tidsbrist att jag gjorde så. 

Om någon vill köpa in böcker om Nobelpristagare så kan jag tipsa om lättlästa böcker från Nypon och Vilja förlag, de flesta ingår i serien Ett liv. På engelska finns den här bokserien med lättlästa biografier. De funkar utmärkt både för mellanstadiet och högstadiet. Dessutom finns det flera andra fina barnböcker om Nobelpristagare på engelska.

Cilla Dalén, bibliotekarie på Enbacksskolan

Läs mer:

Följ Cillas arbete i skolbiblioteket på Enbacksskolan på bloggen Vad gör de i biblioteket?