”Hans böcker gav mig en röst”

Abdulrazak Gurnah talar med Sabina. Foto: Annelie Drewsen

Hur är det att möta en Nobelpristagare i litteratur? När eleverna i årskurs 9 på Enbacksskolan beskriver mötet med Abdulrazak Gurnah lyfter de bland annat fram hans lugn, ödmjukhet och skämtsamhet. Men också känslan av att se sina egna erfarenheter gestaltade i hans verk.

Arbetet med Nobel i Rinkeby och Tensta upptog många lektioner för årskurs 9 på Enbacksskolan i Tensta under hela hösten 2021, men på grund av pandemin kom inga pristagare till Stockholm i december.

Men i april 2022 fick eleverna till sist möta litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah på Rinkeby bibliotek. Några av dem stod på scen, medan andra satt i publiken. Alla elever som ville kunde också samtala med Abdulrazak Gurnah och hans fru efter programmet på scen. Så här skriver några av eleverna efteråt:

Jag tyckte att det var bra och han verkade nöjd över att alla barn sjöng och folk gjort så många saker om honom.

Elias

*

Jag tyckte att upplägget under dagen var väldigt fint. Det var barn som sjöng, fina bilder och videos till honom. Han såg mycket tacksam och uppskattad ut när han ställde sig på scenen. Det var fint hur man lyfte flera olika språk där uppe.

Salma

*

Det jag tyckte mest om var hela stämningen, från det att vi kom till det att vi lämnade Rinkeby bibliotek. Jag tyckte även om hur lugn och ostressad Gurnah var. Hur vi alla älskade barnens sånger, målningar och vår framställning av det vi gjort. Atmosfären var väldigt lugnande och man kände sig fri. Gurnah med sin lugna röst gick rakt in i hjärtat. Tack för denna fina dag!

Rafail

*

Abdulrazak Gurnah i samspråk med elever. Foto: Lukas Stolpe

Jag tycker att hela arbetet med Annelie har varit intressant och lärorikt. Det var lite tjatigt i början då det var mycket upprepningar, men allt slit var värt i slutändan då vi fick äran att träffa kära Abdulrazak Gurnah. Det var coolt att träffa en miljonär och han inspirerar  mig till att gå i hans ekonomiska fotspår. Jag ser upp till honom!

Naba

*

Jag har haft äran att jobba med Nobelpriset samt lära känna Abdulrazak Gurnah. Efter att ha jobbat med hans böcker i veckor fick jag äntligen träffa honom. Han var exakt så som jag hade förväntat mig, kärleksfull och ödmjuk. Jag fick så många nya perspektiv när jag pratade med honom och hans underbara fru. Han blev även glad att hans böcker gav mig som har bott i exil en röst. Han blev även berörd när jag berättade att han har lyckats få fram det han ville i sina dyrbara böcker, alltså att flyktingar har haft ett liv förut och att Afrika är så mycket mer än koloniserade områden. Tack för din värdefulla insats Abdulrazak Gurnah! Tack till mina kära lärare och Annelie för ert hårda arbete.

Mohadeseh

*

Idag höll jag en presentation för gäster samt Abdulrazak Gurnah som är förra årets nobelpristagare i litteratur. Jag berättade om Dmitrij Muratov som fick fredspriset. Det var väldigt nervöst och mina ben darrade uppe på scen men det gick bra till slut. Det var också lite överraskande att det var så många stora nyhetskanaler och tidningar där.

Samin

*

Jag tyckte upplägget under dagen var väldigt fint. Barn som sjöng, fina bilder och videos riktat till honom. Han såg mycket tacksam och uppskattad ut när han ställde sig på scenen. Det var fint hur man lyfte flera olika språk där uppe och även talade på hans språk swahili.

Anonym

*

Jag tycker att det var jättekul när vi var på Rinkeby bibliotek. Jag kände mig speciell när vi fick träffa Abdulrazak Gurnah. Det var bra att vi fick ställa frågor till honom. Han var jättetrevligt, så att jag skämdes inte när jag ställde frågor. Det var trevligt att träffa barnen från Rinkeby och det var kul att kolla på eleverna när de sjöng. Eleverna från vår klass är vår stolthet, för några av dem vågade stå framför publiken för att representera oss från Enbacksskolan.

Devran

*

Dagen vi träffade honom var vi helt nervösa eftersom vi båda behövde stå på scen inför många personer. Han var jättetrevlig och man kände sig bekväm när man pratade med honom. De små grejerna han sa för att lätta upp stämningen var bara för perfekta. Därmed tycker vi att den här dagen är en dag som vi kommer minnas livet ut.

Aisha och Rayan

*

Vi gick till Rinkeby och har träffat Abulrazak Gurnah. Det var jättekul och bra. Jag gillade när mina klasskompisar gick upp och pratade.

Anonym

*

Träffen med Abdulrazak Gurnah var helt overklig. Jag kunde inte fatta att jag verkligen fick sitta och prata med honom. Det var verkligen en ”once in a lifetime experience”. Att få prata med honom var helt sjukt. Han var skämtsam, men också väldigt klok och snäll.

Maya

*

Läs mer om arbetet under hösten:

Nu ska vi läsa Abdulrazak Gurnah!

”Du ger en röst åt många”

Paradisets ord och ormar

Kära Abdulrazak Gurnah!