”Du ger en röst åt många”

Nehas porträtt av Abdulrazak Gurnah.

Vem är årets Nobelpristagare i litteratur? Efter att priset tillkännages inleder vi ett intensivt arbete med att läsa in oss på och arbeta med pristagarens verk tillsammans med barnen på de skolor vi samarbetar med. På Enbacksskolan i Tensta är det eleverna i årskurs 9 som arbetar med Nobelpriset.

Den första lektionen efter tillkännagivandet ägnades åt Abdulrazak Gurnahs liv och skrivande. I artiklar och intervjuer framkommer att han är en person med stark integritet, som väljer exakt hur mycket – eller lite – han vill berätta om sitt eget liv. Men att hon föddes på Zanzibar, en ö i vänstra kanten av Indiska oceanen, flydde till England i 18-årsåldern och senare blev såväl författare som professor i litteratur stod klart. Vi kunde också tala om några av hans böcker och övergripande teman i dem, samt läsa några utdrag ur essän ”Skrivande och plats” som publicerades i tidskriften Karavan 2013.

Vi tittade också på ett inslag från tv-programmet Babel. Inslaget avslutades med en bild av några barn och ungdomar på flykt och orden:

– Nu är frågan: vem kan hitta 2060 års pristagare i den här bilden?

Jag pausade och lade till:

– Eller i det här klassrummet?

Det blev en fin påminnelse om det vi alltid säger som inledning på vårt arbete: En dag kan någon av er få Nobelpriset!

Gula fåglar tecknade av Sabina.

Lektionen avslutades med att eleverna fick skriva till Abdulrazak Gurnah. Här är tre av deras texter:

Först och främst skulle jag vilja sätta ett stort grattis till ditt Nobelpris. Det kanske inte betyder något för dig, men jag är verkligen glad för din skull. Du ser exakt ut som min morfar, så det känns extra speciellt. Min morfar Hassan var generös, vänlig och humoristisk. Det verkar du också vara.

Maya

Jag har också flytt från mitt hemland Syrien, så jag kan förstå hur svårt det varit. För mig var det svårt i Sverige det första året. I skolan var det lite svårt, men det finns många som hjälper mig.

Amani

Jag är jätteglad att det blev just du som fick Nobelpriset. Så många gånger har priset gått till en europeisk vit man, men världen är större än Europa. Det finns mer i Afrika än stränder och krig. Du ger en röst åt så många.

Rayan M

Abdulrazak Gurnah, tecknad av Devran.
Abdulrazak Gurnah, tecknad av Devran.

Text: Annelie Drewsen, författare och projekteldare

Bilderna i inlägget är skapade av elever från Enbacksskolan under ledning av bilderbokskonstnär Emma Virke.