Rinkeby bokfestival och Bokdagar i Dalsland

Gunilla Lundgren, Annelie Drewsen, Cilla Dalén och Matilda Westerman på Rinkeby bokfestival den 27 maj 2023. Foto: Ulrika Caperius

Under våren och sommaren har vi som arbetar med Nobel i Rinkeby och Tensta medverkat på Rinkeby bokfestival och Bokdagar i Dalsland för att dela med oss av våra erfarenheter.

Rinkeby bokfestival

Den 26–27 maj 2023 arrangerades Rinkeby bokfestival i Rinkeby folkets hus och på Rinkeby bibliotek. Annelie Drewsen och Gunilla Lundgren deltog i ett panelsamtal om läsfrämjande på lördagsförmiddagen och berättade bland annat om erfarenheter från Nobel i Rinkeby och Tensta. Skolbibliotekarie Cilla Dalén från Enbacksskolan medverkade också i samtalet som leddes av Matilda Westerlund. Några ämnen som lyftes var vikten av ett uppmuntra och främja flerspråkighet, möjligheter att arbeta med litterära priser, betydelsen av skolbibliotek med utbildade skolbibliotekarier samt barns eget läsfrämjande.

Senare under dagen ledde ungdomar från läsambassadör Nioosha Shams ungdomsråd två författarsamtal: dels med Nora Khalil som skrivit de hyllade ungdomsromanerna ”Yani” och ”Abow” och dels med Alejandro Leiva Wenger, vars bok ”Till vår ära” är årets Stockholm läser-bok. Tre av ungdomarna i ungdomsrådet, Fatima Mehawes, Nevin Berwari och Rebo Mahmod, har tidigare arbetat med Nobel i Rinkeby och Tensta.

Bokdagar i Dalsland

Den 28 juli 2023 medverkade Gunilla Lundgren på Bokdagar i Dalsland. På förmiddagen släpptes antologin ”Nya romska röster” av Nadja Eriksson Sjöberg, Susanna Hedman och Valeria Redjepagic. Antologin kom till under en kurs som leddes av Tove Berggren och projektledare var Victor Estby. Gunilla Lundgren medverkade i egenskap av romsk skrivfrämjare.

Senare på eftermiddagen hade Gunilla Lundgren även en programpunkt där hon berättade om Nobel i Rinkeby och Tensta.