Nobelfirande i Rinkeby

Den 9 december 2021 firade vi Nobelpriset på Rinkeby bibliotek med ett program öppet för allmänheten. Eftersom inga pristagare kom till Stockholm i år blev det ett annorlunda firande.

Trots coronapandemin blev det fullsatt när vi bjöd in allmänheten för att fira årets Nobelarbete i Rinkeby och Tensta. Författaren Gunilla Lundgren som var med och grundade arbetet med Nobel i Rinkeby berättade om tankarna bakom projektet och några av alla möten med Nobelpristagare genom åren. Från Knutbyskolan kom en grupp elever och läste upp sin dikt om Rinkeby. Författaren och projektledaren Annelie Drewsen presenterade det nya digitala arkivet och berättade om årets arbete tillsammans med fem elever från Enbacksskolan i Tensta. De har arbetat med Alfred Nobel, litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah och de övriga priserna.

Nobelhäftet 2021

Årets häfte innehåller texter, dikter, teckningar och collage av barn och ungdomar i våra stadsdelar. Det kommer att skickas till årets Nobelpristagare.

Efter programmet blev det fika och tid för samtal. Många av besökarna blev berörda av barnens dikter och texter.

– Nu blev jag sugen på att läsa ”Paradiset” av Abdulrazak Gurnah, hördes i vimlet.

En av besökarna var riksdagsledamot Lawen Redar, som efteråt samtalade med de fem ungdomarna från Tensta om arbetet med Nobelpriset, gymnasievalet och framtiden.

Läs mer:

Nyhetsbyrån Järva: Det blir ett annorlunda Nobelfirande i Järva i år

Nyhetsbyrån Järva: ”Man kan förändra synen på mänskligheten genom litteratur”

Mitti Kista/Rinkeby/Tensta: Här har arbetet med Nobel öppnat ögon för litteraturen

Läs Nobelhäftet 2021 här!