”En av de bästa dagarna 2022”

Annie Ernaux fikar med eleverna. Till höger Asma, till vänster Françiose som tolkar. Foto: Ulrica Zwenger

Hur är det att möta en Nobelpristagare? Eleverna i årskurs 9 på Enbacksskolan i Tensta har skrivit om hur det var att möta Annie Ernaux på Rinkeby bibliotek i december 2022.

Det bästa var att jag fick ta emot henne. Som första elev från Enbacksskolan fick jag röra henne och hälsa på henne. Vi pratade om hennes böcker, speciellt ”Min far” och ”Åren”. Sedan berättade jag hur det är i Tensta och då sa hon att det påminner henne om där hon kommer ifrån och där hon var uppväxt. Det var en obeskrivligt känsla att jag fick chansen att prata med Annie Ernaux. Hon är vår förebild.

Zeina

*

Dagen var spännande och full med upplevelser som jag aldrig kommer att glömma. När Annie kom in så stod alla upp och applåderade. Hon blev jätterörd och började nästan gråta.

Aimen

*

Själva träffen med Nobelpristagaren var helt otrolig. Jag pratade med Annie Ernaux om hennes böcker. Jag har förstått att genom böcker kan man berätta om sina känslor och sitt budskap. Hon verkar vara en engagerad person som lyssnar noga, speciellt på unga människor. 

Asma

*

När Annie kom in så stod alla upp och applåderade. Då så några elever vackra ord och det rörde hennes hjärta.

Stelios

*

Det var ett bra dag efter som jag träffade Annie Ernaux. Vi pratade franska. Jag kan prata lite franska, hon pratade bra franska. Jag är väldigt glad över att ha träffat henne.

Nadine

*

Jag stod på scenen och pratade om min mamma. Även om Annie Ernaux inte förstod det jag sa, insåg jag att hon var berörd av allas texter. Jag och hon pratade om feminismen. Jag var nervös i början för jag pratade med någon som har gjort ett stort nytta för mänskligheten. Men hon kollade in i mina ögon och log. Det värmde mitt hjärta att hon kände sig bekväm i Rinkeby. Det var ett minnesvärd dag och jag kommer aldrig sluta beundra mig själv på TV4.  

Nusayba

*

Det var väldigt roligt att få gå runt och bli intervjuad av olika människor. TV4 frågade mig varför man skriver böcker. Jag var osäker så jag sa att olika människor skriver böcker av olika anledningar, men jag tror att de flesta skriver böcker för att visa verkligheten för till exempel kvinnor och folk i krig.

Rebo

*

På scenen var jag väldigt nervös men den känslan försvann när min blick mötte Annies. Efter fikat pratade jag med Annie och hon ställde frågor till mig. Hon var en intresserad person som ville veta mer.

Brishna

*

Jag var programledare så jag pratade ganska mycket. Det var skönt och roligt att stå på scen. Jag blev intervjuad och sa att det kändes skönt och att jag kände en lättnad i kroppen efteråt.

Ahmed

*

Jag var nervös i början innan jag skulle prata inför publiken. Men det gick ju så sjukt bra för mig. Jag pratade med Annie och det var väldigt trevligt. Hon var så snäll och gullig.

Fatima M

*

Att stå på scen var en häftig upplevelse som jag vill fortsätta med. Det var lite pirrigt i magen innan jag gick upp på scen. Det var en ganska obeskrivlig och minnesvärd stund. 

Jag fick chansen att prata med Annie Ernaux och det var en upplevelse som aldrig kommer bli glömd. Det som var bäst med dagen var när jag blev intervjuad. Jag upplevde en skön känsla och fick starkt uppmärksamhet. 

Kevin

*

När vi satt vid bordet så fick vi tala med Annie Ernaux. Jag frågade om vad som fick henne att börja skriva just böcker. Hon sa att som 20-åring gillade hon att skriva. Hon hade alltid en dagbok som hon skrev små meningar och som hon sedan kunde titta tillbaka i för att minnas. 

Att äntligen få träffa henne i verklighet var fantastiskt. Hon inspirerar många genom sina böcker. Man ska verkligen vara tacksam för vad man har och för hur världen i alla fall ändrats lite. 

Nevin

*

Jag hade inte förväntat mig att så många människor skulle komma till biblioteket för att träffa Annie Ernaux.  Jag tyckte att det var roligt att se sina vänner stå på scenen och prata framför alla människor.  

Jier

*

Det var väldigt roligt att stå på scen och få berätta det jag hade skrivit. Att se Annie Ernaux lyssna på mig var häftigt, men samtidigt pirrigt. Jag blev intervjuad av fem olika kanaler. Under intervjuerna pratade jag bland annat om det lilla stycke jag läste upp och om hur jag skulle vilja förändra samhället. 

Yohana

*

Att se Nobelprisvinnaren med sina egna ögon var något som man inte vill glömma. Jag skulle säga att det var en av de bästa dagarna år 2022.

Krystian