Maria Fröhlich arbetar med Nobel i Rinkeby och Tensta 2023

Maria Fröhlich. Foto: Kajsa Göransson

Vi är mycket glada att välkomna serietecknaren, illustratören och författaren Maria Fröhlich som medarbetare i Nobel i Rinkeby och Tensta 2023. Hon kommer att genomföra workshoppar i bildberättande med elever.

Under hösten kommer elever på två skolor i stadsdelarna Rinkeby och Tensta att arbeta med Alfred Nobels liv, Nobelpriset och årets litteraturpristagare. De kommer att läsa, skriva och teckna och deras arbete presenteras sedan i det Nobelhäfte som överlämnas till Nobelpristagaren i litteratur. Maria Fröhlich kommer att genomföra workshoppar i bildberättande med elever på mellanstadiet.

Serietecknare och lärare på Konstfack

Maria Fröhlich har både illustrerat andras böcker och gjort egna bilderböcker i Sverige. Hon har även arbetat internationellt och bland annat tecknat serier för Marvel. Hennes senaste böcker är bilderboken ”Ruby och trolldrycken” samt ”Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien” som är skriven av Johanna Berg. Dessutom är Maria Fröhlich verksam som lärare på Konstfack och innehar stol nummer 12 i Svenska barnboksakademin.

– Med sin gedigna erfarenhet av att teckna tillsammans med barn kommer Maria Fröhlich att tillföra något viktigt i årets arbete. Vi är övertygade om att de barn som får teckna tillsammans med henne kommer att ha roligt, lära sig massor och dessutom känna sig stärkta i sitt eget skapande, vilket är vad vi strävar efter, säger Annelie Drewsen, som är projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta tillsammans med Katarina Lyckan Rüter.

Bildskapande i Nobelarbetet

Bildskapande har varit en viktig del av Nobel i Rinkeby sedan starten 1988, till en början genom konstvetaren Elly Bergs arbete. Sedan 2005 arbetar bildkonstnär Lotta Silfverhielm med Nobel i Rinkeby och Tensta och kommer i år att göra ett tittskåp tillsammans med barn och i samarbete med Gunilla Lundgren.

Läs mer om Maria Fröhlich