Efter att ha lett programmet på Rinkeby bibliotek under Jon Fosses besök i december 2023 fick Isra Muse förfrågan om att leda ett samtal på Rinkeby bokfestival. Lördagen den 25 maj 2024 klev hon upp på scenen för att intervjua Elias Våhlund, författaren bakom supersuccén ”Handbok för superhjältar”, inför en förväntansfull barnpublik.
Isra Muse går i årskurs 9 på Enbacksskolan i Tensta. Tillsammans med en klasskamrat ledde hon scenprogrammet vid Jon Fosses besök på Rinkeby bibliotek 2023. I samband med det fick hon även i uppdrag att intervjua Jon Fosse i Rinkebypodden som görs av Rinkeby Folkets hus, vilket var den enda intervju den norska Nobelpristagaren tackade ja till under sitt Sverigebesök.
Jag blev förstås nyfiken på Isra Musas uppdrag på Rinkeby bokfestival och hennes planer för framtiden och hörde av mig för att ställa några frågor.
Hej Isra! Hur gick det till när du fick frågan om att leda ett samtal på Rinkeby bokfestival?
– När jag var med i Nobel i Rinkeby och Tensta berättade bibliotekschefen Karin att det skulle vara en bokmässa i maj och frågade om jag ville vara med. Jag visste inte ens vad det var, men fick hennes nummer. Sedan skrev jag till henne och frågade om det skulle bli av, och hon kopplade ihop mig med Elisabeth som ordnade det. Sedan fick jag info om att jag skulle intervjua Elias Våhlund.
Hur förberedde du dig?
– Jag läste några av hans böcker och försökte tänka på vad ett barn skulle vilja veta. Jag frågade också min lillebror vad han undrade. Sedan sökte jag på Elias Våhlund på nätet och såg att han hade arbetat som skådespelare och med många olika yrken, så då lade jag till en fråga om det. Jag tittade också på några Youtubeklipp där han blev intervjuad. Sedan skrev jag ner mina frågor. Typ två dagar före intervjun pratade jag med Elias Våhlund i telefon.
Hur kändes det när du var på scen?
– Det var jättekul att sitta där och prata, se människorna, ställa frågor och undra. Elias Våhlund var jättesnäll och svarade på frågorna bra.
Var du inte nervös?
– Jag blir inte nervös. När jag ser personen i ögonen så försvinner allt annat. Jag har fullt fokus på den jag lyssnar på. Jag ser att folk i klassen är nervösa och skakar på riktigt när de ska prata inför klassen. Men jag skulle kunna stå framför 100 personer utan att bli nervös.
Vilket var det mest intressanta svaret under samtalet?
– Kanske att han har jobbat med massa olika yrken eftersom han inte kunde bestämma sig och tröttnade snabbt. Som ett barn, typ. Det var kul att han sa att han fortfarande inte vet vad han ska bli när han blir stor.
Det var många barn i publiken, men du hade också din mamma och några klasskompisar där. Vad sa de efteråt?
– De sa att jag var jättebra och borde jobba med det. Mamma var stolt. Min lillebror hade fotbollsmatch och kunde inte komma, så jag köpte en bok till honom som Elias fick signera.
Skulle du vilja ha fler uppdrag som moderator eller konferencier?
– Ja, det vore jättekul! Det känns som om fler dörrar kan öppnas. Det började med Nobel, och nu bokfestivalen. Kanske blir det mer efter det. Tänk om jag kan bli toastmaster på Nobelfesten. Hur blir man det?
Vad har du för planer för framtiden
– På gymnasiet kommer jag att läsa naturvetenskapligt program, men jag vet inte om jag kommer bli programledare eller kanske läkare. Om jag får fler förfrågningar om att leda samtal kanske jag kommer att jobba med det.
Tex: Annelie Drewsen
Mer att läsa och lyssna på
→ Nyhetsbyrån Järva: Lokal podd fick nobelt besök
→ Rinkebypodden: Nobel i Rinkeby med Jon Fosse