6210 kronor till barnbibliotek i Ukraina

Illustration: Pia Niemi

Varje år gör vi ett Nobelhäfte till årets Nobelpristagare, och varje år säljer vi det till gästerna på Rinkeby bibliotek. Pengarna för 2022 års försäljning går till Ibbys insamling till barnbibliotek i Ukraina.

Försäljningen av Nobelhäftet 2022 har hittills inbringat sammanlagt 6210 kr och pengarna går oavkortat till Ibby Sveriges insamling till återuppbyggnaden av barnbibliotek i Ukraina.

Kampanjen ”Ett bibliotek i en resväska” leds av den ukrainska bibliotekarien Yulia Vasylenko, som tidigare har byggt upp ett stort barnbibliotek i Mariupol. När staden belägrades av ryska trupper våren 2022 förstördes hela biblioteket. Numera bedriver Yulia Vasylenko och hennes kollegor biblioteksverksamhet i exil. Allt som finns kvar av det gamla biblioteket ryms i en resväska.

En av eleverna som sålde häftet på Rinkeby bibliotek var Anam, som efteråt sa:

– Jag var en bra säljare som lyckades sälja femton häften. Det gick bra och jag känner mig stolt, eftersom jag hjälpte till att få in donationer som ska hjälpa människor i nöd. 

Tidigare år har pengar från försäljningen av Nobelhäftet bland annat gått till till SOS Barnbyar, UNHCR och ett romskt barnbibliotek i Rumänien.

Läs mer

Ibby Sverige om insamlingen till Ukraina