6530 kr till Röda korset

Fredsduvor tecknade av elever i årskurs 4 på Askebyskolan under ledning av Maria Fröhlich.

Varje år gör vi ett Nobelhäfte till årets Nobelpristagare, och varje år säljer vi det till gästerna på Rinkeby bibliotek. Pengarna för 2023 års försäljning går till Röda korset, som just nu gör stora insatser för människor i Gaza, men också på andra platser i världen.

Det var fullsatt när Jon Fosse besökte Rinkeby bibliotek den 8 december och många gäster köpte årets Nobelhäfte som elever från Enbacksskolan, Askebyskolan och Bästa biblioteksklubben hade gjort. Dessutom såldes vykort med motiv tecknade av elever i årskurs 4 på Askebyskolan under workshoppar med tecknaren Maria Fröhlich. Motiven på vykorten var fredsduvor och Alfred Nobel.

Sammanlagt inbringade försäljningen 6530 kr som är insatta till Röda korset. Det räcker till exempelvis:

  • 24 matpaket för en hel familj i två dagar. Bristen på mat är stor i Gaza. Röda korset delar ut matpaket som innehåller måltider som är redo att ätas,
  • eller 19 sjukvårdspaket till ambulanssjukvårdare som varje dag räddar liv. Sjukvårdspaketet innehåller bland annat sjukvårdsutrustning, smärtstillande och medicin för fem personer,
  • eller 8 bebispaket. Bebisar är extra utsatta när det kommer till sjukdomar och smutsigt vatten. Bebispaketet innehåller bland annat våtservetter, blöjor, tvål, underkläder, pyjamas och en filt till en bebis.

Tidigare år har pengar från försäljningen av Nobelhäftet bland annat gått till till Ibbys insamling till ett barnbibliotek i Ukraina, SOS Barnbyar, UNHCR och ett romskt barnbibliotek i Rumänien.