Elevernas reflektioner

Vad tyckte eleverna om att arbeta med Nobelpriset 2020, året då ingenting blev som vanligt på grund av pandemin? Så här skrev några av eleverna i klass 9 på Enbacksskolan i Tensta.

Jag tycker att det roligaste vi gjorde var att gå på Nobelprismuseet. Jag var också med på radio, det var roligt att prata om vad vi hade gjort.

Nima

*

Jag har varit på Nobelmuseet och jag är med i tidningen Opsis. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att vara med i en tidning.

Isak

*

Vi besökte Nobelmuseet och där fick vi veta vem pristagaren var. Det var så klart Louise Glück. Jag fick också tillfälle att uttala mig i radio, vilket var väldigt häftigt för mig.

Nobel

*

Tack för den här möjligheten! Det har varit en rolig men pressad period. Jag tyckte verkligen om att läsa hennes texter och jag har lärt mig väldigt mycket. Dessa minnen kommer vara med mig för resten av mitt liv, till exempel när vi satt på Nobelmuseet och väntade på att få reda på vem Nobelpristagaren var. Men däremot har det varit läskigt att medverka i tv och radio. Men nu har man också sådana minnen. Jag ser fram emot att se nästa års elever göra detta.

Esra

*

Innan Nobelarbetet var jag inget fan av dikter, men efter att ha läst några av Louise Glücks texter har jag fått en bättre syn generellt på dikter. Nu kan jag läsa dikter på ett annat sätt än tidigare och uppskattar och beundrar djupet som speglas i några korta meningar.


Selma

*

Jag tyckte väldigt mycket om att läsa Louise Glücks dikter. Min favoritdikt är ”Förlorad kärlek”, för att den var sorglig och tänk att barnet växer upp och fick veta att hennes syrra dog.

Mohamed A

*

I början tror jag inte att någon var så taggad på arbetet med Nobel, men jag tror att folk blev mer taggade genom arbetet. Speciellt när det fick så mycket uppmärksamhet.

Det som blev priset efter arbetet var att Louise Glück mejlade tillbaka till oss. Det var dock synd att i inte fick träffa henne.

Amira

*

Det jag tycker om med Nobelarbetet är att vi lärde oss poesi och hur man förstår poesi. Andra bra grejer var att vi kunde reflektera om vad vi läste. Tredje bra grejen är att Louise Glück svarade på våra meddelanden. Det dåliga var att vi inte gick till Rinkeby bibliotek och inte fick träffa Glück IRL.

Mohamed

*

Jag vill tacka alla som deltog i detta roliga projekt för att vi fick en sådan möjlighet att få arbeta och på något sätt få kontakt med årets Nobelpristagare. Trist att Louise Glück inte ville vara med på videosamtalet där bland annat Stewe Claeson och Gunilla Lundgren deltog. Personligen tyckte jag att det var superkul att arbeta med Louise Glück, alla teckningar, målningar och all text. Jag har många minnen som jag aldrig kommer att glömma.

Edanur

*

Jag tycker att detta arbete har varit det mest unika arbete vi har jobbat med. Vi fick göra flera olika typer av uppgifter. Vi fick rita, vara med i filmer och arbeta med poesi. Det var tråkigt att vi inte fick träffa Louise Glück men det viktiga är upplevelsen.

Zein

*

Jag tycker att det var roligt att jobba med Louise Glück och läsa henes dikter. Det var tråkigt att vi inte fick träffa henne på grund av covid-19. Jag hoppas att vi får träffa henne nångång.

Ismail

*

Mina ögon öppnades för en ny värld: poesi. Nåt jag inte visste om innan men som jag är väldigt tacksam över att jag vet om nu.

Zeinab

*

Det var roligt att jobba med Nobelpriset och få lära oss om poesi. Jag tycker att poesi öppnar dörrar man inte visste man hade.

Zahra