Går Nobelpriset 2021 till en reggaepoet, romanförfattare eller … ?

På torsdag tillkännager Svenska Akademiens ständige sekreterare vem som tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Eleverna på Enbacksskolan i Tensta kommar att följa tillkännagivandet på plats på Nobelprismuseet.

Förra veckan träffade jag klassen för att berätta lite om vad som kommer att ske när vi besöker Nobelprismuseet för att följa tillkännagivandet direkt. Tillsammans med lärarna Anna Lindgren och Stefan Ljungdahl passade jag också på att gissa på vem som kommer att få priset.

Mitt ärligaste svar på frågan vem det kan bli är dock detta: ingen aning. Det finns alldeles för många författare för att det ska vara möjligt att ha koll på alla. Tillsammans med eleverna tittade vi därför på en bettingsajt (givetvis med en tydlig avrådan från att spela!) där Haruki Murakami, Ngũgĩ wa Thiong’o och Anne Carson låg i topp för tillfället. Vi tittade även på ett tv-inslag från förra året då Yukiko Duke nämner Anne Carson, Ljudmila Ulitskaja och Yoko Tawada.

Andra namn som dök upp var Nuruddin Farah, Maryse Condé och Jamaica Kincaid. Till sist berättade Stefan Ljungdahl att en av hans gamla favoriter finns på bettinglistan, nämligen reggaeartisten och poeten Linton Kwesi Johnson!

Foto: Annelie Drewsen

Lektionen avslutades med att vi tittade på lite på ett av Linton Kwesi Johnsons framträdanden – och Stefan sa några ord om dubmusiken och hiphopens framväxt.

Annelie Drewsen, författare och projektledare