Rinkeby – Världens torg i 50 år

Stadsdelen Rinkeby fyller 50 år i år, vilket bland annat uppmärksammas med en ny bok av Rinkebybor och Gunilla Lundgren.

I november 2021 fyller Rinkeby femtio år. Stadsdelen är omskriven och omdebatterad ända sedan den byggdes men hittills saknar den en skriven historia. Gunilla Lundgren har skrivit böcker och gjort filmer, flerspråkiga häften och utställningar tillsammans med barn och unga i Rinkeby ända sedan stadsdelen började byggas i slutet av 1960-talet. Nu har hon sökt upp både nyinflyttade Rinkebybor och barn och unga som hon samarbetat med tidigare. Deras texter och bilder har hon sammanställt till en bok lika komplex och mångsidig som stadsdelen. ”Rinkeby – Världens torg i 50 år” innehåller bidrag från barn, unga, fritidsledare, föräldrar, restaurangarbetare liksom från Rinkebybor som blivit skådespelare, författare och fotbollsspelare; texter och bilder av bland andra Özz Nûjen, Alexandra Pascalidou och Martin Mutumba finns med. Sammanlagt finns här texter på 20 språk. Tillsammans är detta en unik och berörande skildring av en stadsdel i ständig förvandling.

Ur innehållet: Rinkeby Torg, tunnelbanan, Rinkebys träd, biblioteket, Rinkebys tidiga historia, Folkets Hus, affärer och cafeér, Nobel i Rinkeby. Boken är formgiven av Arina Stoenescu.

Ända sedan 1980-talet har Nobelpristagare i litteratur kommit till Rinkeby bibliotek för att träffa stadsdelens unga och motta ett häfte, skrivet och tecknat av de unga.

Några reaktioner av pristagarna:

Dario Fo 1997: ”Kära ni alla, det är svårt att inte bli så rörd att man börjar gråta. Att se er tillsammans så här, förenade i vänskap, det ger mig hopp för framtiden.”

Mario Vargas Llosa i tidningen El Pais 2010: ”Av den svindlande mängd saker jag gjorde och såg under de åtta dagar jag nyligen tillbringade i Stockholm var det få som rörde mig så som den eftermiddag jag tillbringade i Rinkeby.”

”Era tolkningar av Tomas dikter är något av de finaste vi hört”, sa Monika Tranströmer 2011.

”Bäst på hela veckan!”, försäkrade Kazuo Ishiguro 2017.

”Jag är så rörd och imponerad. Tack för att ni visat barnen att poesi kan trösta. Och också skärpa våra sinnen”, skrev Louise Glück 2020.

*

Boken ”Rinkeby – Världens torg i 50” år ges ut av Dokument Press.

Läs mer eller beställ boken på förlagets webbplats!

Läs ett utdrag ur boken i vårt digitala arkiv!