”Jag vill gå i Malalas fotspår”

Malala Yousafzai 2014. Foto: Southbank Centre, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

I en serie inlägg kommer vi att intervjua några elever som tidigare arbetat med Nobel i Rinkeby och Tensta om hur de vill göra nytta för mänskligheten. Först ut är Mohadeseh Bayat som har siktet inställt på att bli jurist och riksdagsledamot.

Mohadeseh Bayat ska snart börja andra året på Blackebergs gymnasium där hon läser samhällsvetenskapsprogrammet. Därefter är planen att läsa juristprogrammet på Stockholms universitet.

– Jag vill kunna hjälpa människor. Vissa tror att man bara kan göra det genom att vara läkare, men man kan även påverka människors liv på andra sätt. Jag hoppas också på att bli riksdagsledamot.

Möte med en riksdagsledamot

När Mohadeseh Bayat gick i årskurs 9 på Enbacksskolan i Tensta deltog hon i arbetet med Nobel i Rinkeby och Tensta. Det året tilldelades Abdulrazak Gurnah Nobelpriset i litteratur, men på grund av pandemin kom han inte till Stockholm under Nobelveckan i december. Istället ordnades ett mindre program på Rinkeby bibliotek där några elever berättade om arbetet. En av dem var Mohadeseh Bayat och i publiken satt bland andra Lawen Redar som är riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon har även en juristexamen från Stockholms universitet.

– Efteråt kom Lawen Redar fram och sa att vi var duktiga. Hon sa att det var fint att vi hade arbetat med kultur och att hon blev rörd, berättar Mohadeseh Bayat.  

Under samtalet berättade hon om sin dröm om att bli riksdagsledamot.

– Lawen frågade om jag ville praktisera hos henne. Det ville jag jättegärna.

Men skolan tog mycket tid och det rann ut i sanden. Men så blev det vår och Abdulrazak Gurnah besökte till sist Rinkeby bibliotek. Hela klassen var där och Lawen Redar satt återigen i publiken.

– Efteråt påminde Lawen mig om erbjudandet och i juni 2022 praktiserade jag i riksdagen tre dagar.

Praktik i riksdagen

Mohadeseh Bayat berättar att det var dagar med många möten, både med enskilda personer, utskottsmöten och gruppmöten inom partiet.

– Det var kul och fascinerande att lyssna på alla möten. Andra dagen var det debatt i kammaren och då fick jag sitta på läktaren.

Mohadeseh Bayat fick också se hur det gick till vid votering i kammaren.

– Lawen förklarade hur voteringen fungerar och att alla politiker i riksdagen inte kan ha koll på alla frågor som de ska rösta om. Voteringen gick jättesnabbt och höll på i en timme.

Mohadeseh Bayat fick även tillfälle att hälsa på talmannen Andreas Norlén, Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och dåvarande statsministern.

– Nooshi sa att det är kul när ungdomar kommer och praktiserar. En dag träffade jag Magdalena Andersson och hann prata lite med henne också, berättar Mohadeseh Bayat.

Politiskt engagerad

När Mohadeseh Bayat ska beskriva sitt eget politiska engagemang är de viktigaste frågorna jämställdhet, jämlikhet, migration och välfärd. Hon kom till Sverige i slutet av 2015 och är uppvuxen i Iran med föräldrar från Afghanistan. Hon har starka minnen från sommaren 2021, när talibanerna tog över Afghanistan och utropade det Islamiska emiratet Afghanistan.

– I en vecka pratade alla om det, men sedan tog det stopp. Ingen pratade längre om det och inget förändrades.

Via internet har Mohadeseh Bayat lärt känna unga kvinnor i Afghanistan, kvinnor som tidigare studerade, men nu bara kan vara hemma.  De berättar för henne om livet under talibanstyret.

– Talibanerna lovade att öppna skolor för tjejer igen men har inte gjort det. Tjejer måste ha burka. Det är olagligt att ta p-piller. Manliga läkare får inte träffa kvinnor men kvinnor får inte utbilda sig. Kvinnor måste gå ut med manligt sällskap, fast deras småbröder som är tio år kan gå ut på egen hand.

Mohadeseh Bayat vill att fler svenska politiker och media ska uppmärksamma situationen i Afghanistan. Hon är själv en flitig debattör i skolan, bland annat om rasism, migration och integration.

 – Många har stereotyper om personer med invandrarbakgrund. Det kan märkas i skämt om hur man bor eller hur man tog sig till Sverige, trots att de aldrig har upplev något liknande. Jag hade en debatt med några i min klass som sa att invandrare inte försöker integrera sig.

Nobelpriset går till personer som gör nytta för mänskligheten. På vilket sätt skulle du vilja arbeta för mänsklighetens nytta i framtiden?

– Jag vill jobba med utbildning, en viktig faktor i mångas liv. Jag skulle vilja gå i Malalas fotspår och jobba för att alla ska ha gratis utbildning. Det gynnar samhället på många sätt.

Stipendium för skrivande

Mohadeseh Bayat minns när klassen läste utdrag ur Abdulrazak Gurnahs roman ”Paradiset” i skolan och tror att hon kommer att läsa fler Nobelpristagare framöver. När hon får höra att den senaste litteraturpristagaren Annie Ernaux bland annat skrivit en roman om abort skiner hon upp.

– När jag gick i nian skrev jag en argumenterande text om abort. Min lärare Anna tyckte om den och sparade den som elevexempel. Jag har fått stipendium både på grundskolan och på gymnasiet, bland annat för att jag varit engagerad i svenskan. Alla mina texter handlar om tragiska saker. Kanske skriver jag en bok i framtiden.

Text: Annelie Drewsen, projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta