Annie Ernaux – ”vi gissade det”

Den 6 oktober 2022 var det äntligen dags för tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. Hela årskurs 9 från Enbacksskolan var på Nobelprismuseet för att följa det hela på storskärm – och en liten grupp elever tog plats på presskonferensen i Börssalen.

Som specialinbjuden klass fick eleverna från Tensta en god lunch på museet. Sedan följde en kort visning med fokus på prisutdelningen, Nobelfesten och Alfred Nobels liv (som de redan vet mycket om). Därefter berättade Pontus Thunblad från Nobelprismuseet mer om litteraturpriset och hur det går till när pristagarna väljs. Eleverna var frågvisa och ville veta allt från vems klänning som hängde i montern till vilka som kan nominera till Nobelprisen.

På plats i Börssalen

När klockan närmade sig 13 smög fem elever iväg för att vara med på presskonferensen i Börssalen. Fatima, Noreen och Ahmed från Enbacksskolan fick sällskap av Ioannis och Benin från årskurs 6 på Knutbyskolan. I Börssalen kom flera nyfikna reportrar från bland annat Sveriges Radio, SVT och Dagens Nyheter fram för att ställa frågor. Men klockan 13.00 var det knäpptyst och Mats Malm öppnade dörren för att meddela att årets Nobelpris i litteratur tilldelas den franska författaren Annie Ernaux.

Ioannis och Benin sökte genast mer information om Ernaux på mobilen, medan Anders Olsson och Ellen Mattson från Svenska Akademien gav en introduktion om årets pristagare och hennes författarskap. Därefter gick alla fram för att titta på Ernaux böcker som fanns utställda i salen. Fatima och Noreen småpratade om titlarna:

– Den om hennes pappa verkar intressant.

– Och hon skrev om abort, det är också viktigt.

När Fatima senare blev intervjuad på telefon av Nyhetsbyrån Järva konstaterade hon att pristagaren var en av de författare som hade nämnts i klassrummet tidigare i veckan.

– Det var väldigt intressant att se vem som skulle väljas. Vi gissade innan och vi hade rätt.

Samtal med en ledamot

Ioannis och Benin passade på att hälsa på Ingrid Carlberg, som både är ledamot i Svenska Akademien och har skrivit en omfattande biografi om Alfred Nobel. Efteråt hade Ioannis klart för sig vad han vill jobba med i framtiden.

– Jag skulle vilja sitta i Svenska Akademien. Det verkar roligt – och man får vara med och välja Nobelpristagare!

Text och foto: Annelie Drewsen

*

Läs även:

Nyhetsbyrån Järva: ”Vi gissade att Annie Ernaux skulle få det”

Björn Wiman i DN: Valet är en svårslagen charmoffensiv av Svenska Akademien

Oisín Cantwell i Aftonbladet: Den ängsliga övre medelklassen kan andas ut